Seat: Poslednji pokušaj oporavka

Bez autora
May 17 2010

Španski "Seat", najneprofitabilnija filijala nemačkog "Folksvagena", planira da zaustavi gubitke u narednih pet godina stopira "prelet" kupaca ka konkurenciji. To je poslednji pokušaj opstanka 'Seata' kao robne marke i ne bi bilo razumno da se stvari vide drugačije.Džejmsa Mjura za šefa španske filijale je imenovao VW umesto Erika Šmita koji za tri godine nije uspeo da stabilizuje poslovanje prezadužene firme. Analitičari, međutim, upozoravaju da zabrinutost za špansku privredu, koja bi mogla da se "zarazi" fiskalnom krizom Grčke, podrivaju napore povećanja prihoda "Seata" i stabilizaciju poslovanja kompanije.

Seat: Poslednji pokušaj oporavkaŠpanski "Seat", najneprofitabilnija filijala nemačkog "Folksvagena", planira da zaustavi gubitke u narednih pet godina stopira "prelet" kupaca ka konkurenciji.

To je poslednji pokušaj opstanka 'Seata' kao robne marke i ne bi bilo razumno da se stvari vide drugačije," izjavio je izvršni direktor kompanije Džejms Mjur.

Njega je prošlog septembra VW imenovao za šefa španske filijale umesto Erika Šmita koji za tri godine nije uspeo da stabilizuje poslovanje prezadužene firme.

Analitičari, međutim, upozoravaju da zabrinutost za špansku privredu, koja bi mogla da se "zarazi" fiskalnom krizom Grčke, podrivaju napore povećanja prihoda "Seata" i stabilizaciju poslovanja kompanije.

Operativni gubitak firme u prvom tromesečju dostigao je 110 miliona evra (135 miliona dolara) i duplo je vehi nego u dve druge VW neprofitabilne jedinice, "Bentliju" i filijali za izradu komercijalnih vozila.

Bez preokreta u poslovanju, "Seat", sa sedištem u Martorelu u Španiji, mogao bi da ugrozi planove matične kompanije VW da postane najveći proizvođač kola na svetu do 2018. godine, smatraju stručnjaci.

Isporuke "Seatovih" vozila, kao što su kompaktna "ibica" i miniven "alhabra", smanjena je 8,5 odsto na 337.000 vozila prošle godine. Španska prodaja kola pala je 21 odsto u 2009, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila u Briselu.

Španska, nekada uspešna privreda, počela je da usporava u drugom tromesečju 2008. godine i bilo joj je potrebno šest meseci više nego ostalim članicama evrozone da povrati stopu rasta.

U prvom tromesečju zabeležen je privredni rast od 0,1 odsto, pri čemu Španija od svih članica evro zone, ima najveću stopu nezaposlenosti, 20,1 procenata.

"Seat", koji obezbeđuje 56 procenata prodaje od isporuka modela "ibica", mora da proširi ponudu modela, kao što je kompaktni "leon" i da smanji oslanjanje na špansko tržište, smatra Mjur.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik